Kerti tavak / Csobogók

A kert egyik legszebb eleme a kerti tó. A víz nyugtató hatással van ránk, így nem csoda, hogy a Japán és a Kínai kultúra is előszeretettel használja a víz mozgását, erejét.
Feng-Shui: a víz harmóniát, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot hoz életünkbe. Nagyon fontos, hogy hol helyezzük el, milyen méretben és felületben.

Kerti tavakat többféle anyagból lehet készíteni, az e lőregyártott műanyagból (könnyű és praktikus) PVC-ből (kissé merev, hőmérséklet függő a telepítése), Gumi-fólia amellyel 0 C’-ig  is akár kiválóan lehet dolgozni.  

A kerti tó akkor van jó fekvésben a naptól, ha félig árnyékos helyen van és körülbelül 4-6 órát süti a nap a tavat maximum. Természetes, hogy egy kerti tó mélysége arányban van a kerti tó méretével. Tegyük fel, hogy míg egy 5 m2  kerti tóhoz 60 cm vízmélység kell körülbelül addig egy 10-15 m2 tóhoz 2 m mély. Az ennél nagyobb kerti tó jó ha legalább 100 cm mélység fölött van. Ezek mellet, ha egy kerti tó nem csak dísznek lesz az udvarban, de abba halakat is szeretnénk telepíteni akkor mindenképpen javasolt az 1 méter feletti vízmélység.