Füvesítés / Gyepszőnyeg /Pázyit betegségek

Nem lehet egyik kivitelezési módot sem egyik elé helyezni. Van kinek a füvesítendő terület (elhelyezkedés) alapján, van kinek pénztárcája, van kinek időhiány miatt, ajánljuk ezt vagy azt a kivitelezési módszert. Természetesen a gyepszőnyeggel időt spórolunk meg, rögtön zárt gyepet kapunk.

De fontos!

A gyepszőnyeget is minimum 2-3 hétig kímélni kell, hogy az illesztések összenőjenek, illetve a szőnyeg megfelelően legyökeresedjen.

A gyepszőnyeg előnye, hogy akár márciustól késő őszig a fagyok beálltáig telepíteni lehet. Tévhit, hogy csak tavasszal vagy ősszel lehet telepíteni, természetesen megfelelő öntözés mellett. Tudom most sokan vitába, szállnának velem de, a gyakorlat azt mutatja, hogy ugyan olyan minőségű gyepszőnyegezést tudunk produkálni akár a nyári forróságban, mint akár november alacsonyabb, fagyosabb hőmérsékletei mellett.

Nitrogén jelentősége

Elengedhetetlen a megfelelő táp-anyagelőkészítés, amely a fű gyökerezését segíti elő. Komplex de nagyobb %-ban megtalálható Nitrogén tartalmú legyen, vagy Nitrogén műtrágyák. A növényi tápanyagok közül a nitrogén a legfontosabb (helyesebben: a leggyakrabban hiányzó), mert a növények testük felépítéséhez a nitrogénből használnak fel a legtöbbet.

A talajok nitrogénban rendszerint szegények, ezért a rajtuk termelt növények a Nitrogén műtrágyákat meghálálják.
A Nitrogén műtrágyák csak akkor tudják a legnagyobb hatást kifejteni, ha a többi tápanyag is elegendő mennyiségben van jelen. Száraz vidékeken a vízhiány nagyon gyakran meggátolja a Nitrogén műtrágyák érvényesülését. A növények a nitrogént ammónium- vagy nitrát-ionok formájában veszik fel.
A nitrát formájában adagolt nitrogént a növények általában a legkönnyebben tudják felvenni.

Gyepszőnyeg telepítése:

 • A régi fűmaradványokat el kell távolítani. Az erősen gyomfertőzött területet totális gyomirtóval kell kezelni a gyep leterítése előtt 14-21 nappal.
 • A talajt aprómorzsás felületi minőségre gereblyézni, előkészíteni.
 • A talajba speciális, lassú lebomlású, a gyökérképződést és fejlődést, elősegítő műtrágyát bedolgozni.
 • A talajfelszínt egyenletesre elsimítani, majd “lépésálló” tömörségre hengerezni.
 • A gyepszőnyeget az úgynevezett “téglakötésben” egymáshoz szorosan, hézagmentesen leteríteni
 • A gyepszőnyegcsíkok és a talaj tömör kapcsolatát egy 5O-8O kg-os hengerrel átlósan történő használatával (hengerezéssel) érjük el. Fontos: hengerezés előtt enyhe öntözés – hengerezés és végül bőséges locsolás. Közvetlenül a gyepszőnyeg leterítése után a felületet kb. 25 liter/m2 öntözővízzel öntözni (a felületen kis víztócsák keletkezhetnek).
 • Lehetőleg 2-3 hétig mérsékelt igénybevétellel használjuk a gyepszőnyeget. Elején akár heti 2×fűnyírást is alkalmazhatunk.

Gyepszőnyeg előnyei:

 • általában az év 2/3-ban telepíthető
 • gyomvisszaszorító hatás
 • egyenletes tömörségű, és sűrűségű
 • rögtön zöldfelületet kapunk
 • magasabb vízkapacitással bír, jobban elnyeli a mostanában előforduló heves záporok, okozta csapadékot.

Gyakran előforduló problémák:

 • gombásodás, ezt okozhatja a szőnyeg tömörsége itt gyepszellőztetéssel, érünk el pozitív változást, de mindenképp gombaölő szerekkel kezeljük le a felületet. Ezeket a műveletek tavasszal tegyük meg.
 • sárgulás, a fű színe árnyaltabb lesz. Ez mindenkép tápanyagpótlásra enged következtetni. Tavasszal nitrogént, tartalmazó nyomelemeket jutassunk ki. Nem árt odafigyelni a mikroelemek hiányára is. Ezek közül például a molibdén, bór, vas, mangán, cink.
 • gyomosodás, legtöbbször a fű akkor kezd gyomosodni mikor a karbantartását, elhanyagoljuk. Legalább hetente egyszeri nyírást igényel, mivel a gyomok kevésbé bírják. Gyakori probléma a környezetből széllel, madarak által áthozott gyommagok, és pollenek. Amennyiben a gyomosodás megtörtént, speciális szerekkel kezelhetjük. Figyeljünk arra, hogy ezek a szerek többnyire magas koncentrátumban perzselő hatásúak, így a megfelelő hígításra és kijuttatásra figyelni kell!
 • rozsda, kora ősszel fertőzi a füvet, ilyenkor a cipőnk vöröses-barnás lesz. Védekezni ellene réztartalmú szerekkel lehet.
 • fuzáriumos betegségek, főleg nyáron fordul elő, sok csapadék hatására. Figyeljünk a hajnali 05h-06h és a késő esti 21h-24h öntözés betartására.

Nem mindegy!

Kétszikű és egyszikű gyomoknál is másképpen kell eljárnunk. A fű egyszikű, így ha egyszikű gyom kerül bele fokozott figyelemmel, járjunk el.
Leggyakoribb kétszikű gyomfüvek a lóhere (nitrogénhiány), útifű, cickafark, százszorszép, gyermekláncfű. Általában a kiskereskedelmen kapható szerek nem hatékonyak, ezért Zöld könyv köteles szereket kell használni.