Térkövezés / Díszburkolatok

Térkő / Viacolor

Magas szakmai tudással több mint 10.000m2 térkövet raktunk le. Természetesen mi is a saját hibáinkból tanulva fejlesztettük ki technológiánkat. Most már szinte 100% biztonsággal állíthatom, hogy az a térkő, amit mi kivitelezünk nem fog megsüllyedni, esztétikailag (választott térkőhöz mérten) önnek a legtöbbet fogja mutatni.

Több térkő gyártóval állunk kapcsolatban így mindenre van megoldás!

Akár egy kerti járdát ívesen, vagy s-alakban lerakni, esetleg kör alakú pihenők létrehozása sem okoz gondot. Kertépítő elemekkel nagyobb rézsűket, meredek partfalakat is meg tudunk támasztani.

A térkövezés alapja a pontos földmunka, úgynevezett tükör kiszedése, kialakítása. Odafigyelve akár arra is, hogy a kiemelt föld akár későbbiekben jó lehet sziklakert alapnak is, így több m3 termőföldet spórolhatunk.

Pontos mérésekkel megadjuk a keretét a térkövezendő területnek, ezután beszegélyezzük. Fontos már ekkor vigyázni arra, hogy megfelelő lejtést, dőlésszöget biztosítsunk a térkőnek, hisz ezt a szegélyek beállításával érjük el.

Térkő tájékoztató

1. Térkő

2. Fektetőhomok

3. Kavicságy (murva)

4. Természetes talaj

 

A természetes talajt elegyengetjük, vibrációs berendezéssel tömörítjük. Teherhordó alapnak – a terheléstől függően – 30-40 cm vastag kavicságyazatot alakítunk ki lehetőség szerint murvából. A teherhordó alapot megfelelően kell tömöríteni!

A kavicságyra 3-4 cm vastag 0-5 mm szemcseszerkezetű fektetőhomokot hordunk fel és egyenletesen lehúzzuk. Ezt a réteget már nem szabad tömöríteni (pl.: rálépni).

 

 

 

 

    

A fektetőhomokra rakjuk a térburkolatot, mindig a lerakott burkolatról rakjuk a következő sorokat.

FIGYELEM: A fektetés során amennyiben több raklapnyi kővel dolgozunk, előnyös a követ több raklapról keverve rakni, ezáltal csökken az elkerülhetetlen szín és felületbeli különbségek hatása. A kevert színű térkövek (őszi lomb, barna mix) rakása csak a fent leírt módon fogja a kívánt színhatást adni. A fektetés során azon köveket melyek valamilyen hiányosságot mutatnak, azonnal cseréljük hibátlanra. A fektetést lehetőleg sarokból kiindulva kezdjük. Erősen lejtő felületeknél – amennyiben ez lehetséges – a legmélyebb ponton kezdjünk. Aknák, vízelvezetők, fal és egyéb csatlakozási pontoknál végzett illesztési munkák során a köveket megfelelő szerszámokkal (törőolló, vágókorong) kell méretre igazítani.

 

Fektetés után a fugákba 0-2 mm szemcseszerkezetű homokot vagy kőlisztet söprünk. A besöprés után felülettömörítővel levibráljuk a burkolatot, majd újra besöpörjük a fugákat.